BULION DROBIOWY 0
BULION DROBIOWY

Bulion drobiowy stanowi ważny element wielu dań. Jest nieodzownym składnikiem i podstawą zup, sosów, gulaszu itp. Można go przyrządzić z kury, gęsi, indyka, czy kaczki i oczywiście warzyw.

Jest łatwy w przygotowaniu, ale niestety wymaga czasu i wolnego gotowania na małym ogniu. Wolne gotowanie jest podstawą dobrego bulionu.

Generalnie można przyjąć, że bulion i rosół są bardzo podobnymi zupami. Często nazwy: wywar, bulion, rosół używane są zamiennie. Można jednak przyjąć, że bulion jest wersją skoncentrowaną rosołu. Mało wody, dużo kości i mięsa. Gotowany znacznie dłużej i smak ma również intensywniejszy. Więc pomimo cech wspólnych, istnieją między nimi różnice. 

Leczniczy wywar gotujemy na małym ogniu przez co najmniej 8-12 godzin. Optymalnie czas przygotowania wywaru powinien wynieść 24, a nawet 36 godzin (można to robić z przerwami).

Przygotowanie wywaru z kości jest dość czasochłonne ze względu na długość gotowania, dlatego najlepiej przygotować go sobie w większych ilościach. Wtedy możemy przechowywać go w lodówce przez 5 dni, zamrażać w mniejszych porcjach w zamrażarce i wyciągać gdy tylko potrzebujemy.

Długie i powolne gotowanie wywaru wydobywa z kości jego dobroczynne właściwości. Bogaty jest w takie składniki mineralne jak wapń, magnez, potas, czy fosfor.

Działa przeciwzapalnie i podnosi odporność.

Poza tym ma on pozytywny wpływ na nasz układ kostny, gdyż w trakcie przygotowywania wywaru rozgotowują się chrząstki, a one bogate są w kolagen i elastynę. Bulion dostarcza nam też substancji, wzmacniających stawy: glikozaminoglikanów i chondroityny.

Jeśli będziemy pić wywar regularnie, zmniejszymy podatność na kontuzje. Powinny go stosować osoby borykające się artretyzmem, chorobami stawów i tkanki łącznej. Dzięki obecności potasu wywar zmniejsza ciśnienie krwi, wspomaga układ nerwowy.

Wywar poprawia również nasz wygląd w tym stan skóry i cery. Obecny w nim kolagen regeneruje tkankę łączną, skórę i paznokcie. Zapobiega więc starzeniu się, a także niweluje jego objawy, takie jak zmarszczki, wiotczenie i suchość skóry (białko kolagenowe odżywia organizm od środka). Ponadto stymuluje procesy antyoksydacyjne w komórkach ciała.

Co więcej, wywar z kości ma pozytywny wpływ na układ trawienny. Kolagen wykazuje właściwości regenerujące. Chroni naszą śluzówkę przewodu pokarmowego. Powinny pić go osoby zmagające się ze stanami zapalnymi żołądka i jelit. Pomaga on w chorobie refluksowej i zespole jelita drażliwego. Wywar wspomaga również trawienie, a to zasługa żelatyny. W wywarze z kości znajdują się też aminokwasy: prolina i glicyna, które bezpośrednio wpływają na wydzielanie kwasu żołądkowego.

Pod koniec gotowania kości powinny się aż rozpadać, uwalniając dzięki temu cenne dla zdrowia składniki odżywcze. 

 

Składniki

korpus z kurczaka/kaczki/ indyka

1 kg skrzydełek z kurczaka

2 udka z kurczaka

3-4 średnie cebule

4 -5 marchewek

3 łodygi selera lub połowa korzenia selera

1-2 korzenie pietruszki

4-5 liści laurowych

około 3-4 litrów wody

2 łyżki octu jabłkowego

1 łyżka soli himalajskiem

 

PRZEPIS:

1. Warzywa obieramy i kroimy na pół.

2. Cebule opiekamy nad gazem lub na suchej patelni przekrojone na połówki.

3. Kurczaka, udka, skrzydełka i wszystkie warzywa wkładam do dużego garnka.

4. Dodaje ocet i zalewam całość zimną wodą.

5. Wstawiam garnek na kuchenkę i gotuję pod przykryciem, minimum 8-12 godzin.

Najlepiej gotować go do czasu aż osiągnie piękny złoto-brązowy kolor i wyrazisty smak.

6. Na koniec gotowania ostrożnie usuwam większe kawałki dużą łyżką, aby zebrać nadmiar szumowin i kości. Następnie odcedzam bulion przez sitko.

7. I już, bulion drobiowy jest gotowy do użycia do sosów, zup, gulaszy, klopsików itp.

Komentarze do wpisu (0)

Kategorie blog
Archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
Chmura tagów
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl