
Omlet, omlecik, omletunio.. To dla mniej najlepsze jajeczne śniadanie.
Po prostu uwielbiam, a najbardziej na słodko od zawsze na zawsze!
To świetny, dietetyczny i pożywny posiłek, który przygotujesz w krótkim czasie bez zbędnego problemu i zdolności kulinarnych.
Możesz go zjeść przed wyjściem do pracy, czy szkoły, ale równie dobrze możesz spakować go do pudełka, wziąć ze sobą i zjeść później.
Na zimno smakuje tak samo dobrze.
Do omletów wytrawnych możesz dodać szynkę, boczek, łososia wędzonego, szpinak, paprykę, cebulę, pieczarki, bądź jeśli wolisz w wersji na słodko, dodawaj dżem, wszelkie owoce od malin po banany, masła orzechowe, twaróg, orzechy, wiórki kokosowe, słodzidła typu syrop daktylowy, syrop kokosowy, syrop z agawy, cukier puder z erytrolu.
Ale teraz zapraszamy po mój sprawdzony przepis, a zaraz potem do gotowania. ;-)
500kcal/B22.4g/W49.6g/T24.2g
Składniki
jajka - 2 sztuki
mąka orkiszowa - 30g
banan - 50g
borówki - 40g
proszek do pieczenia (pdp) - 2g
olej kokosowy - 5g
gruszka - 50g
orzechy włoskie - 10g
jogurt naturalny/sojowy/kokosowy - 30g
Sposób przygotowania
- białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę
- żółtka mieszamy z pdp, mąką i rozgniecionym bananem, jeśli masa jest zbyt gęsta dolewamy troszkę wody
- łączymy z białkami
- olej rozgrzewamy na patelni o średnicy 20cm i smażymy omleta z obu stron
- nakładamy jogurt i przekładamy pokrojoną gruszką
- posypujemy borówkami i orzechami
Smacznego!